Comuna Jina are un cadru natural deosebit de pitoresc, fiind situată la o altitudine de aproape 1000 m, altitudine echivalentă cu cea a Predealului, deci printre cele mai înalte localități compacte și stabile din Romania.

În comună sa găsesc câteva obiective declarate monumente ale naturii (Pintenii din Coasta Jinei, stâncile de la Grumaji si Masa Jidovului) dar și alte obiective care merită să fie vizitate.

Pintenii din Coasta Jinei sunt formați dintr-un grup de stânci izolate formate din șisturi cristaline, care ocupă o suprafață de aproximativ 1 hectar, situate într-o pădure de fag dintre Jina și Dobra, la altitudini de 750-900 m, dar din păcate la acestea se poate ajunge numai pe jos (2 km), pe potecele dintre Jina și Dobra. Declarate monumente naturale cu valoare geologică prin Hotărârea C.J. Alba 1969 și Hotărârea C.J Sibiu nr. 12/ 28.09.1994.

Rezervația geologică „La Grumaji” este situată pe malul drept al râului Sebeș, la aproximativ 10 km mai sus de Șugag, dar pe hotarul comunei Jina și cuprinde un grup de stânci abrupte și înalte fată de nivelul râului, formate din șisturi cristaline. Acolo valea se îngustează mult, având aspectul unor chei sălbatice.

Masa Jidovului sau Masa Uriașului, situată la 200-300 m mai sus de Grumaji, este o stânca de dimensiuni mari, înaltă de 4-5 m, situată deasupra unui perete stâncos abrupt înalt de aproximativ 100 m, care are suprafața de sus plană care o aseamănă cu o masă, de unde îi vine și numele. Aceasta este tot pe partea dreaptă a râului Sebeș, aproape de lacul Tău Bistra.

Cele două biserici: biserica noua „Catedrala munților” de dimensiuni mai rar întâlnite la sate și biserica veche cu hramul Bunavestire, construită in 1795 și declarată monument istoric. La biserica veche se păstrează un clopot din 1776, pictura veche a fost restaurată, iar în curte se găsește un osuar din 1826 și mormintele unor personalități locale.

În cimitirul comunal se mai pot vedea , dar tot mai rare, crucile masive din lemn, care în trecut erau foarte îngrămădite și așezate destul de haotic.

Muzeul pastoral „Casa Morariu” de la nr. 428, inaugurat în anul 2006, adăpostește numeroase unelte vechi, obiecte, poze, piese de port popular care au fost folosite de-a lungul anilor de strămoșii noștri.

Mânăstirea de maici de la Jina-Măgura este situată pe valea pârâului Șugagului la 13,5 km de Jina și 6,5 km mai sus de satul Dobra.

În diferite zone ale hotarului mai pot fi văzute colibele și anexele lor unde au trăit crescătorii de animale și cu puțin noroc mai putem întâlni ciobani autentici, cu turmele lor de oi și putem asista la mulsul oilor, la prelucrarea laptelui, la transformarea lui în caș, unt, urdă, jintiță sau renumita brânză telemea de Sibiu.

Pe crestele munților sunt câteva trasee marcate în anul 1977 între diferite puncte ale zonei:

  1. Jina-Căptan-Guga-Vălcele-Duși-Padina Rudarilor-Vf. Foltea-Frumoasa-Vf. Cindrel, care trec pe langă Iezerele Cindrelului(marcate cu bandă albastră, 8-10 ore). Aici la Iezere pe la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie poate fi admirat bujorul de munte, plantă ocrotită de lege.
  2. Jina-Dobra-Fântânele-Măgura-Porumbel-Vf. Păltinei-Padina Rudarilor (marcat cu cruce roșie până la Păltinei și în continuare un punct albastru, 7-8 ore).
  3. Lacul Tău Bistra-Valea Bistrei-Colonia Bistra-Vf. Păltinei-Vf. Picioarele Cailor-Padina Rudarilor(marcat cu punct albastru, 5-6 ore)
  4. Cabana Oașa -Vf. Oașa Mare-Stâna Domnilor-Șerbota-Frumoasa-Vf. Cindrel (marcat cu cruce roșie, 5-6 ore).
  5. Cantonul Tărtărău-Valea Frumoasei-Casa de vânătoare „Piatra Albă”-Valea Frumoasei-Vf. Frumoasa-Vf. Cindrel (marcat cu triunghi albastru, 5-6 ore)

Pentru practicarea sportului, în cadrul școlii generale s-au amenajat o sala și un teren de sport, unde copii și tinerii au învățat și pot practica jocurile de tenis de masa, volei, handbal și fotbal.

Pentru practicarea sporturilor de iarna între anii 2009-2012 s-a amenajat o pârtie modernă de schi cu o lungime de 670 m, în spatele bisericii noi, dotată cu o instalație de urcat pe cablu și tunuri de zăpadă.

Din punct de vedere etno-folcloric comuna Jina face parte din zona Mărginimea Sibiului care cuprinde 18 localități situate între Valea Oltului si Valea Sebeșului. Pornind din DN 1, de la km 324 ai ocazia să treci prin 6 din aceste localități: Săliște, Galeș, Tilișca, Rod, Poiana, Jina și să parcurgi 24 km din Drumul Regelui, care face legătura între Săliște Sibiului și Novacii Gorjului (140 km) construit între anii 1932-1935. Drumul de la Săliște la Șugag reprezintă o variantă a șoselei Transalpina, care face legătura dintre Transilvania și Oltenia.

Introducerea apei potabile la Jina și realizarea de încălziri centrale au permis construirea unor pensiuni, care asigură condiții oprime de cazare și masă. Deocamdată numărul acestora este redus la: Pensiunea „Iezer” din centrul comunei, nr. 1211(7 camere, 14 locuri, restaurant); Pensiunea „Moga”, nr. 435 (12 camere, 18 locuri);Pensiunea „Sterp Mircea”, nr. 546 (7 camere, 16 locuri, magazin, sală pentru diferite evenimente); Pensiunea „Dor de Ea” , nr. 611 (7 camere, 18 locuri); Casa Pamfiloiu, nr. 733 (5 camere, 15 locuri, urmând ca în curând să fie deschisă și pensiunea lor din Șes), dar speram ca în curând sa fie deschise și alte locuri de cazare.