BISERICILE DIN JINA

De-a lungul anilor la Jina au existat 5 biserici ortodoxe:

  1. Biserica veche din lemn – cele mai vechi mențiuni despre biserica din lemn apar în documente în anul 1733. Ar fi fost construită pe locul actualei biserici vechi unde era și cimitirul satului. A fost demolată în anul 1795 de la biserica din lemn s-a păstrat o carte veche(1743) predată la Mitropolie.
  2. Biserica veche de zid cu hramul ,,Bunavestire,, este declarată monument istoric în anul 1968, are formă de corabie și a fost construită din piatră și cărămidă pe locul bise ricii vechi din lemn, în anii 1795-1796, inaugurată în 1801 după decretul împăratului Iosif al-II-lea din 1791 care stipula dreptul românilor de aș-i ridica biserici din piatră. Pictura în întregime în frescă a fost terminată în anul 1801, iar azi se mai păstrează clopotul din 1776, un număr de 6 icoane mari din lemn, 6 cruci din lemn pictate și inscripționate.
  3. 3. Biserica din Târg– cu hramul ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a   fost ridicată în anii 1913-1914 dar n-a fost terminată datorită dărâmări turnului.
  4. Biserica Nouă – în anul 1935 o delegație oficială, având în frunte pe Regele Carol al-II-lea însoțit de prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu (și alti) au trecut prin Jina cu prilejul inaugurării ,,Drumul Regelui”. Preotul împreună cu numeroși credincioși i-au întâmpinat în centrul comunei. Delegația a cerut explicații despre ruinele bisericii, iar în urma acestora s-au făcut numeroase donații pentru construirea unei altei biserici. În 1937 s-a început clădirea bisericii noi și s-a terminat în 1939. Este de dimensiuni mai rar întâlnite la sate, motiv pentru care este numită ,,Catedrala munților”. Are hramul ,,Sfinții Mihail și Gavril” precum biserica din Târg.

În 1991 în curtea bisericii noi, s-au construit un ansamblu de piere care cuprind: monumentul eroilor din al II-lea Razboi Mondial; o masă masivă din piatră și un lăcaș pentru icoană și candelă (în zidul de împrejmuire).

  1. Biserica din Băieși – având in vedere că populația din cartierul Băiesi a crescut mereu, distanța mare până la Jina ,în anul 2012 s-a hotărât înființarea Parohiei Jina III în acest cartier. În 2003 s-a amenajat un local pentru biserică în clădirea din curtea școlii vechi din Băieși; în 2014 s-a cumpărat terenul din spatele acesteia ,în 29 martie 2015 s-a sfințit locul pentru construirea unei biserici noi, care s-a terminat in 2017. Această biserica are hramurile ,, Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Andrei Șaguna”.