Din cele mai vechi timpuri și până aproape în zilele noastre, ocupația de bază a numeroase familii din Jina a fost creșterea oilor. În afară de creșterea oilor, jinarii s-au ocupat și de creșterea bovinelor și porcine.
În prezent sunt aproximativ 168 de familii care se ocupă cu creșterea bovinelor, 58 de familii care se ocupă cu creșterea ovinelor, sunt declarate 960 bovine, 1.700 ovine, 300 porcine, 1.200 păsări și 220 familii albine.
În comuna Jina sunt 16 magazine alimentare și un magazin nealimentar, situate atât în comună cât și în cartierul „Băieși”, unde sunt aproximativ 20 de angajați.
Agricultura și pomicultura sunt slab dezvoltate din cauza altitudinii de peste 900 m, cantitățile de legume și fructe cultivate sunt destinate consumului propriu.
Meseriași locali
Dulgheri- aceștia se ocupa cu ridicarea construcțiilor din lemn și lucrează in echipe de 2-3 oameni.
Rotari- sunt specializați în confecționarea carelor, căruțelor și a roților. În prezent sunt 2 rotari.
Tâmplari- aceștia confecționează uși, ferestre și piese de mobilier. Spre deosebire de dulgheri, care lucrează în are liber, tâmplarii au ateliere proprii unde își desfășoară activitatea. În prezent mai sunt șase tâmplari.
Fierari-potcovari- unii practica numai fierăria, alții numai potcovitul. Atât fierarii cat si potcovarii au ateliere unde își desfășoară activitate. În prezent sunt 2 potcovari si 5 fierari.
Cojocari- se ocupa cu confecționarea mai multor haine din piei de animale cojoace ciobănești, bituși, pieptare pentru femei si bărbați. În prezent mai sunt 3 cojocari.
Croitoria- este practicata atât de bărbați cât și de femei, în prezent sunt 6 persoane care se ocupă cu croitoria.
Zidari si zugravi- în prezent sunt aproximativ 20 de zugravi și zidarI.